Als er over limited animatie gesproken of geschreven wordt, wordt bijna altijd als eerste genoemd hoeveel tijd je ermee kan besparen. Limited animatie is namelijk het animeren met minder nieuwe frames per seconde en/of animeren met minder bewegingen dan in vloeiende animatie.
Hierdoor hangen er veel connotaties aan deze manier van animeren. Het is goedkope animatie, het is luie animatie, het is niet vloeiende animatie. Het is een budget optie. Je gebruikt limited animatie, alleen maar omdat het moet. Wanneer je meer tijd zou hebben, zou je wel vloeiend animeren.
Toch?
Toen ik op de kunstacademie begon, was mijn mening over animatie: het moet vloeiend en realistisch bewegen. Karaktervolle animatie op 12 frames per seconde is waar ik naar moet streven.
Al snel kwam ik erachter dat ik niet altijd wist wat ik met zoveel frames aan moest. Ik maakte veel tekeningen per seconde, omdat ik dacht dat dat moest. Soms maakte ik maar extra inbetweens, omdat ik nog wat frames over had. Dit voegde dan ook helemaal niks toe aan mijn animaties.
Toen ik in het eerste jaar de films ‘Je Moet Het Zelf Maar (W)eten’ van Harrie Geelen en ‘Rooty Toot Toot’ van John Hubley zag, ging er een wereld voor me open. Ik had nog nooit zulke krachtige, stijlvolle en karaktervolle animatie gezien. En dat met veel minder frames dan wat ik als de gouden standaard van animatie zag!
Prachtige animatie met weinig frames. Slim gebruik van herhaling en ritme.
In deze film wordt limited animatie ingezet op momenten dat het beweging en vertelling versterkt. Juist door de combinatie van veel en weinig frames, komt de limited animatie er prachtig uit.
Over de jaren heen is mijn idee van ‘goede’ animatie geheel veranderd. ‘Goede’ animatie hoeft helemaal niet vloeiend te zijn. Het hoeft niet zo uitgebreid te zijn en het hoeft niet zo realistisch te zijn.
Ik leerde dat het animeren met minder frames jou niet tot een luie of slechte animator maakt.
Ik stopte met het maken van onnodige inbetweens en ontdekte de speeltuin die Limited Animatie heet!
De kracht van limited animatie.
Limited animatie is veel meer dan alleen een budget-optie. Juist in het gebruik van minder frames, schuilt een enorme kracht.
Door minder frames te gebruiken kan ik:
Het belang van elk gemaakt frame vergroten en verdrinken mijn frames niet in een brei van onnodige inbetweens! Animatie kan ik daardoor in een transparante vorm presenteren!
Beweging stileren en het realisme voorbij gaan!
Ik gebruik limited animatie, omdat ik dat wil. Het feit dat het me wat tijd bespaart, is maar een bijkomstigheid.
De vrijheden van limited animatie.
Het gevoel, de energie en de essentie van je beweging moeten de leidraad van je animatie worden.
Door minder frames te gebruiken kan je een kijker beter door je animatie heen leiden. De beginnende beweging geeft de kijker een seintje: ‘hey, hier moet je nu naartoe kijken’. Door bewust te kiezen met welk element je een beweging begint en eindigt, bepaal jij waar de focus op komt te liggen.
Juist wanneer er minder beweegt, valt dat wat beweegt meer op.
Laat de regeltjes en de verwachtingen van vloeiende animatie los.
Ontdek de vrijheden die limited animatie kan bieden!
Limited animatie en subtiliteit.
Het gebruiken van limited animatie betekent niet dat je nooit meer subtiele animatie kan maken.
Door bewust een keuze te maken in welke tussenframes je maakt en wat deze moeten bereiken, kan je nog steeds subtieliteit in je animatie krijgen zonder al te veel frames te maken.
De basis van een animatie is de keyframes. Deze frames vertellen de globale bewegingen die je in je animatie stopt. Met alleen al deze frames kan je een animatie maken, maar wil je subtiliteit of een mate van vloeiendheid, dan moet je meer frames toevoegen.
De truc is om je niet te verliezen in het maken van extra frames.
Met het gebruik van anticipaties, overshoots, ease in en ease outs, holds, moving holds en framerates kan je al een heel hoop vertellen.
Afsluiting
In limited animatie zijn geen regeltjes. Juist door het spelen, uit te proberen, fouten te maken en het weggooien van frames kan je tot de krachtigste uiting van animatie komen.
Met deze tekst wil ik niet zeggen hoe je limited animatie MOET gebruiken of dat het ‘beter’ is dan andere manieren van animeren. Ook wil ik er niet mee zeggen dat dit DE MANIER is om te animeren. Niet altijd kan je heel limited animeren, soms moet je vloeiende animatie gebruiken om een bepaald niveau van realisme of subtiliteit te bereiken. Dat is niet erg!
Onthoud de ideeën, probeer ze uit en pas het toe binnen jouw eigen manier van animeren. Durf vrijheden te nemen en nieuwe dingen uit te proberen. Wie weet vind je wel iets wat jouw animatie nog krachtiger, transparanter, vrijer of leuker maakt. Maar wie weet ook niet.
Ik hoop dat ik met deze tekst heb kunnen laten zien dat limited animatie geen beperking is, maar een heel vrije manier van animeren waarin je de ruimte krijgt om te spelen met je frames, beweging en het medium animatie.
Ik nodig je uit om zelf de speeltuin die limited animatie heet te ontdekken en je eigen te maken.
